Осем признака, че е добре да потърсиш консултация


1 min read


ВСИЧКО, КОЕТО ЧУВСТВАТЕ, Е ИНТЕНЗИВНО

  Всички се ядосваме и тъгуваме, но колко интензивно и колко често е това? Дали нарушава или пък значително променя, способността ни да функционираме?

  Чувството, на завладяващ ви гняв или тъга на регулярна основа, може да показва същинския, скрития проблем. Има и друга честота на интензивност, за която трябва да внимаваме: катастрофизирането. Когато се появи непредвидено предизвикателство, веднага ли приемате, че ще се случи най-лошият сценарий? Тази интензивна форма на безпокойство, при която всяка тревога е прекалено голяма и се интерпретира като реалистичен резултат, може да бъде наистина изтощаваща.

  Това може да бъде парализиращо, да доведе до панически атаки и дори да ви накара да избягвате неща. Ако животът ви стане по-ограничен, защото сте започнали да избягвате, вероятно е време да видите някой.

ВИЕ СТЕ ПРЕТЪРПЕЛИ ТРАВМА И НЕ МОЖЕТЕ ДА СПРЕТЕ ДА МИСЛИТЕ ЗА ТОВА

  Болката от смърт в семейството, раздялата или загубата на работа могат да бъде достатъчни причини, за малко консултиране. Ние сме склонни да мислим, че тези чувства ще изчезнат сами, но това не винаги е така. Скръбта от загуба може да наруши ежедневното функциониране и дори да ви накара да се оттеглите от приятни за вас занимания, приятели и пр. Ако откриете, че не се занимавате с живота си, или хората около вас са забелязали, че сте се отдръпнали, може да искате да говорите с някого, който да разопакова, начина по-който събитието все още ви засяга. От друга страна, някои хора реагират на загуба с по-маниакална реакция – хипер-ангажиране с приятели и познати или невъзможност за сън. Това са и признаци, че е време за професионална помощ.

ИМАТЕ НЕОБЯСНИМИ И ПОВТАРЯЩИ СЕ ГЛАВОБОЛИЯ, СТОМАШНИ БОЛКИ ИЛИ ОТСЛАБЕНА ИМУННА СИСТЕМА

  Ако сме емоционално разстроени, това може да засегне тялото ни. Изследванията потвърждават, че стресът може да се прояви под формата на широк спектър от физиологични проблеми или заболявания, от хронично разстроен стомах до главоболие, чести настинки или дори намалено сексуално желание. По-необичайни оплаквания като мускулни крампи, които сякаш идват от нищото (не след тренировка) или болка в шията, могат да бъдат признаци за наличието на стрес или емоционална претовареност.

ВИЕ ИЗПОЛЗВАТЕ ВЕЩЕСТВА, ЗА ДА СЕ СПРАВИТЕ

  Ако се окаже, че пиете в по-големи количества или по-често, или употребявате наркотици - или дори мислите за пиене или наркотици - това може да са признаци, че се надявате да замразите/ блокирате чувства, които трябва да бъдат решени.

  Подобно вещество може да бъде и храна, промените в апетита могат да бъдат друг знак, че не всичко е наред. Прекаленото хранене или липсата на такова може да са признаци, че човек се бори със стрес или се съпротивлява на желанието да се грижи за себе си.

ПОЛУЧАВАТЕ ЛОША ОБРАТНА ВРЪЗКА В РАБОТАТА

  Промените в работата са често срещани сред тези, които се борят с емоционални или психологически проблеми. Може да се чувствате откъснати от работата си в момента, а тя ви е правела щастливи преди. Освен промените в концентрацията и вниманието, може да получите отрицателна обратна връзка от мениджърите или колегите, че качеството на вашата работа се е влошило. Това може да е знак, че е време да поговорите с професионалист.

  Възрастните прекарват по-голямата част от времето си на работа, така че там са тези, които забелязват и, на които трябва да обърнем внимание, точно както в семействата.

ЧУВСТВАТЕ СЕ ОТКЪСНАТИ ОТ ПРЕДИШНИТЕ СИ ОБИЧАНИ ДЕЙНОСТИ

  Ако вашите занимания, приятелски срещи и семейни събирания са загубили предишната си радост, това може да е знак, че нещо не е наред. Ако сте разочаровани, не намирате смисъл или цел, или като цяло се  чувствате нещастен, терапевтът може да ви помогне да възвърнете яснотата си или да тръгнете в нова посока.

ВАШИТЕ ВРЪЗКИ СА НАПРЕГНАТИ

  Имате проблем да разкажете как наистина се чувствате - или дори не можете да го идентифицирате? Ако смятате, че редовно се чувствате нещастни по време на взаимодействие с партньора си, може би е добре да обмислите терапия за двойки или семейна терапия.

  Можем да помогнем на хората да направят по-добър избор по отношение на това, как изразяват нещата - ние учим хората, че това не е само за онова, което казвате, а и езика на тялото и цялостното ви отношение.

ПРИЯТЕЛИТЕ ВИ СА ВИ КАЗАЛИ, ЧЕ СА ЗАГРИЖЕНИ

  Понякога приятелите могат да видят неща, които трудно се виждат отвътре, така че си заслужава да се обмислят гледните точки на хората около вас.

  Ако някой в живота ви е казал нещо от рода на: "Говориш ли с някого за това" Или “как я караш, загрижен съм за теб" – това е знак, че вероятно трябва да послушате съветите им.


Даниел Дж. Риденберг - психолог 

Мери Алворд – Доктор на Психологическите Науки